Kezdőlap
Megoldások
Letöltések
Értékesítés
Támogatás
Céginfo

Esettanulmány :: Magyar Duty Free Shop

Spamszűrés egy nemzetközi kereskedelmi vállalat részére

Esettanulmány: az iQ.Suite for Exchange alkalmazása

 

Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft.
1185  Budapest, Ferihegyi repülőtér 2B. terminál

 

Fő tevékenységi körök

Kiskereskedelem, a repülőtéri volt vámmentes üzletek üzemeltetése: ital, dohányáru- és ajándéktárgy-forgalmazás.

A Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft.

A Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft. a magyarországi nemzetközi repülőterek utasait szolgálja ki különféle ajándéktermékekkel és élvezeti cikkekkel. A rendszerváltásig állami kézben levő céget a német Gebrüder Heinemann vásárolta meg. A hamburgi illetőségű vállalat Európa-szerte üzemeltet ajándékboltokat repülőtereken, kompokon és kirándulóhajókon. A Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft. által elért forgalom folyamatosan bővül, hála a légi közlekedésben részt vevő utasok növekvő számának.

Az informatikai környezet

A cégnél harminc fő dolgozik számítógéppel. A munkaállomásokat egy Unix fájlszerver szolgálja ki. 2006 első negyedévében rendszerbe állítottak egy 50 postafiókot üzemeltető Microsoft Exchange 2003 szervert is.

– A szerver operációs rendszer felújítása mellett a biztonsági szoftverek cseréje volt az informatikai rendszer korszerűsítése terén a következő, logikus lépés – mondta Máthé Tamás informatikus –. A vírusvédelmi megoldást egy általunk már korábban kipróbált, kisebb erőforrás-igényű és gyorsabb szoftverre kívántuk cserélni. Emellett azonban kiemelten fontos volt, hogy végre egy megbízható és jól kezelhető spamszűrő is a rendelkezésünkre álljon. 

A spam, mint fenyegetés

A kéretlen levelek, azaz a spamek 2004-től egyre nagyobb problémát okoztak a Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft-nek. Mind több és több érkezett belőlük, lassanként ellehetetlenítve a normális munkavégzést. A vállalat dolgozóit egyre jobban zavarta az irdatlan mennyiségű levélszemét, a levelezőrendszer észrevehetően lelassult. 

A spamküldők immár kártékony kódokat küldözgettek a levelekben. Egy alkalommal sikerült a vállalat levelezőszerverét egy botnet hálózat tagjává tenni, így a szerver maga is spamküldő zombivá vált egy időre. A levelezőszervert utóbb sikerült helyreállítani, de egyértelművé vált, hogy nem halasztható valamilyen hatékony spamszűrő bevezetése. 

Korábban maguk a felhasználók törölték manuálisan a spameket és tették levélszemét-listára a küldőket. Ez azonban nem volt járható út, mert szinte lehetetlen megszabadulni a nem kívánt levelektől valamilyen célszoftver nélkül. A Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft-nél  megpróbálkoztak a lokális spamszűréssel is, egy neves antivírus cég integrált biztonságtechnikai csomagját használták erre, de az nem bizonyult megfelelőnek.

Spamszűrőt, de milyet?

Mindenekelőtt a technikai jellemzők és a beszerzési, valamint a fenntartási költségek számítottak. Megbízható, bevált technológiát kerestek, a beszerzési döntést alapos tesztelésnek kellett megelőznie. Fontos volt ugyanakkor, hogy a kiválasztandó terméket a felhasználók, azaz a cég dolgozói könnyen megtanulják kezelni, hiszen ők nem IT-szakemberek. Ám a túlzott felhasználói hozzáférés a spamszűrőhöz sem volt kívánatos.

A Nollex Nemzetközi Kft. szakemberei a Group Technologies iQ.Suite for Exchange antispam megoldást javasolták bevezetésre.

Az iQ.Suite for Exchange jóval több, mint puszta spamszűrő megoldás. A levelezőszerverre telepítendő komplex email-menedzsment szoftver nyújtotta lehetőségek közül a spamszűrés tulajdonképpen csupán egyetlen funkció. Antispam modulja a Wall. Tartalomszűrést funkciója lehetővé teszi, hogy az intézmény politikája szempontjából nem kívánatos vagy bizalmas tartalmakat észlelje az emailekben és azok csatolt állományaiban. Ez nem csak biztonságtechnikai szempontból hasznos, hanem felhasználható például az ügyfelektől érkező megkeresések automatikus és villámgyors továbbítására is a megfelelő, kompetens személyhez.

Tesztelés és a kereskedelmi változat telepítése

A próbaüzemre az Exchange 2003-as levelezőszerver konfigurálása után került sor. A telepítéshez és az alapbeállításokhoz a cég a Nollex helyszíni támogatását is igénybe vette, mert – mint minden szerver oldali antispam megoldás esetén – a fekete (tiltott) és a fehér (engedélyezett) címlisták összeállítása nagy körültekintést igénylő feladat volt. Maga a program telepítése gyorsan és zökkenőmentesen ment végbe, de a nem kívánatos címek akár felhasználónként is különbözőek lehettek, ezenkívül a végleges fekete és fehér listák kialakulásához több hetes folyamatos üzemeltetésre volt szükség. Így nem csoda, hogy a Nollex külön szakembert jelölt ki a kapcsolattartásra, aki helyszíni oktatást is tartott.

A program napi menedzselése a rendszeradminisztrátorok számára nem jelentett gondot, ráadásul a spamek áradata már a tesztidőszak elején apadni kezdett, majd hamarosan csaknem teljesen megszűnt. Ennélfogva az informatikai osztály szakmai javaslata még a próbaüzem vége előtt megszületett az iQ.Suite for Exchange Wall modulja beszerzéséről.

Ságodi Norbert, rendszeradminisztrátor:
... nem fenyeget az a veszély, hogy egy képzetlen vagy elővigyázatlan felhasználó kiskaput nyisson a spammereknek

A próbaverzióról a végleges, kereskedelmi változatra való átmenetet egyszerűen, a spamszűrő újratelepítése nélkül is kivitelezni lehetett.

 – Semmilyen probléma nem volt – emlékezett vissza Ságodi Norbert informatikus. – A konfigurációs beállításokat is gond nélkül tudtuk a kereskedelmi verzióban továbbvinni. A bejáratási időszak ugyan kissé elhúzódott, de ez volt az az ár, amit készek voltunk megfizetni annak érdekében, hogy egy valóban kézre álló biztonsági rendszerrel tudjunk dolgozni, amelyhez a későbbiekben már nem nagyon kell majd hozzányúlni.

Spammentes rendszer

Az iQ.Suite for Exchange Wall modulja folyamatos védelmet biztosít a Magyar Duty-Free Kereskedelmi Kft. számára a kéretlen levelekkel szemben. A szűrési mechanizmust a tesztelési időszakkal kezdődően a felhasználók visszajelzései alapján fokozatosan optimalizálták a cég informatikusai és a Nollex Kft. szakemberei. Ma már csak elvétve fordul elő, hogy levélszemét érkezik valamelyik postafiókba.

– Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a felhasználóknak nincs jogosultságuk arra, hogy megbízhatónak minősítsenek egy karanténba került levelet – mondta Ságodi Norbert. – Ezt csak a rendszergazdák, vagyis Máthé kollégám és én tudjuk megtenni, tehát nem fenyeget az a veszély, hogy egy képzetlen vagy elővigyázatlan felhasználó kiskaput nyisson a spammereknek.

A program működtetésével sikerült elérni, hogy a levelezőrendszer a spamek vonatkozásában kvázi magára hagyhatóvá vált. Az informatikai szakembereknek több hónapon keresztül nem kellett beavatkozniuk levélszemét okozta probléma miatt, sőt, a vírusfertőzések gyakorisága is minimálissá vált. Utóbbi az iQ.Suite for Exchange és a NOD32 antivírus program kiváló együttműködésének köszönhető. A spamszűrő ezenkívül más felhasználói programokkal sem került konfliktusba, a rendszer erőforrásait nem foglalja le túlzottan.

Máthé Tamás rendszeradminisztrátor így összegzi a Wall modul működtetésével kapcsolatos tapasztalatait:

– Könnyen kezelhető, azt szeretem benne a legjobban. Teljesen stabil, szépen beépült a többi, általunk használt szoftver közé. Megbízható, nem fagy le soha. Külön erénye, hogy a felhasználó is nyomon tudja követni a levelezése sorsát, tehát nem fordulhat elő, hogy véletlenül egy várva-várt üzenetet szűrne ki anélkül, hogy arról a címzett tudomást szerezne. A spameket illetően én már biztonságban érzem a rendszert.

Máthé Tamás, rendszeradminisztrátor:
A spameket illetően én már biztonságban érzem a rendszert.

iQ.Suite for Exchange

Felhasználóink mondják...

Máthé Tamás, rendszeradminisztrátor:
Könnyen kezelhető, azt szeretem benne a legjobban.

Ságodi Norbert, rendszeradminisztrátor:
... nem fenyeget az a veszély, hogy egy képzetlen vagy elővigyázatlan felhasználó kiskaput nyisson a spammereknek

Máthé Tamás, rendszeradminisztrátor:
A spameket illetően én már biztonságban érzem a rendszert.

 

AVSEC.HU (C) Copyrigth 2003-. Nollex Nemzetközi Kft.

Szerzői jog: A közölt anyagok és tartalmak a Nollex Nemzetközi Kft. jogtulajdonát képezik, ezért bárhol máshol - akár idegen nyelven - való megjelentetésük, sokszorosításuk vagy tárolásuk
kizárólag a jogtulajdonos előzetes engedélyével történhet. Ilyen jellegű igényét kérjük jelezze az info@avsec.hu címen emailben, vagy a weblapon megadott telefonos elérhetőségeink egyikén.

Copyright: All materials and content on these pages are copyrigth by Nollex International Ltd. Unathorized republishung or use by any other means are forbidden.
Regarding your questinos please contact us here.